top of page

Recent Posts

Curs calcul structural și dimensionare structuri din lemn

Proiectarea structurilor din lemn este o adevărată provocare în contextul BIM și a standardelor Eurocode. Cursul este conceput să familiarizeze inginerii cu software-ul necesar depășirii acestor provocări.

Se abordează toate etapele de calcul structural, dimensionare precum și redactarea livrabilelor (breviar de calcul, planuri generale și cantități).


Software utilizat SCIA Engineer 19.1 și Frilo.


Model arhitectură

Cursul prezintă diferite moduri de abordare a unei teme de arhitectură. Importul temei de arhitectură se poate face prin DWG, IFC sau desenare pe baza axelor


Import IFC


Importul unui model IFC inseamnă mai mult decât preluarea geometriei. Toate atributele definite manual și automat de către arhitect sunt transmise către structurist. Modelul de analiză creat de asemenea va contribui cu noi atribute rezultate în urma calcului și a dimensionării structurii.
Model 3D MEF


Modelarea 3D FEM permite determinarea corectă a stării de eforturi și deformații ceea ce facilitează înțelegerea corectă comportării structurii.

Vânt 3D

În cazul structurilor din lemn, vântul reprezintă acțiunea laterală dominantă ce conduce la dimensionarea structurii de rezistență. SCIA Engineer permite generarea automată a zonelor de încărcare pe baza coeficienților de presiune și sucțiune pentru toate direcțiile de acțiune.


Dimensionare EC5

Avantajul abordării 3D este faptul că dimensionarea se poate face global pentru toate elementele structurale, determinându-se astfel nivelul de utilizare al elementelor structurale.


Calcul îmbinări

FRILO este o soluție sofware germană ce permite dimensionarea rapidă și interactivă a diferite tipuri de îmbinări a elementelor structurale din lemn. Eforturile utilizate în calcul sunt cele determinate din SCIA Engineer, iar breviarul de calcul generat de FRILO se poate integra în documentul principal generat de SCIA Engineer.

Fundații

Fundațiile se dimensionează pe baza acțiunilor, însă prin natura lor ele asigură și un reazem flexibil ce poate conduce la modificarea stării de eforturi și deformații. Acest proces de interacțiune teren-structură asigură un nivel ridicat de încredere privind siguranța structurii proiectate.

Breviar de calcul

Întreg procesul de proiectare se va cristaliza într-un document denumit Breviar de calcul. Acest document poate sta la baza detalierii și documentației pentru DTAC și PT.


Schițe structură

La final programul poate efectua în mod automat planuri și secțuni prin structură la nivelul de proiect tehnic, suficiente pentru ca un desenator cu experiență să le poată dezvolta la nivel D.E.


Extras materiale

În final se obține o estimare de cantități esențială pentru investitor, fără a fi necesar în această etapă și de un program de desen.


Comments


Archive

Tags

bottom of page